logo nieuwsbrief
Joke van der Zwaan, mindfulness trainer, yoga docent en meditatiebegeleider
gecertificeerd trainer cat. 1, lid VMBN en VVM
Deze nieuwsbrief wil als platform dienen voor iedereen die iets moois, inspirerends of bijzonders wil delen over mindfulness, spiritualiteit en/of andere zaken op gebied van persoonlijke ontwikkeling. Wil je daarover iets delen? E-mail dit naar Wings and Footprints. Abonneren op deze nieuwsbrief kan via mijn website. Je uitschrijven of gegevens wijzigen, kan via de link onderaan deze nieuwsbrief.
Beste lezers,
Het thema van deze nieuwsbrief is bewust-zijn. Wat is bewustzijn? Een voor mij belangrijke vraag waarmee ik mijzelf uitdaagde om een antwoord te verwoorden. Er kwam een her-innering naar boven over wat mijn yoga-opleider, Hans Wesseling, lang geleden zei hierover. Hij vroeg zich af: 'het bewustzijn' bestaat dat eigenlijk wel? En waar kan ik dat dan vinden?” Hij zocht dan onder de tafel of stoelen en wees op zijn lichaam. “Waar is of zit of staat dat dan? Wat is bewustzijn als zelfstandig naamwoord?". Hij zei: "ik kan wel zeggen dat ik bewust kan zijn. Dan is het geen zelfstandig naamwoord, maar een staat van zijn." En dat is precies wat mindfulness ons leert. Onszelf trainen om zoveel mogelijk bewust aanwezig te zijn, in dit moment, met vriendelijke aandacht en zonder oordeel.

Een heldere uitleg over het verschil tussen bewustzijn en er bewust zijn kan je lezen in het artikel van Seph Fontane Pennock. Mindfulness komt volop ter sprake in dit artikel.

Transformatie van het egoïsche bewustzijn naar een collectief bewustzijn is niet alleen belangrijk voor je eigen wel-zijn en geluk, echter ook voor het grotere geheel. Het is een noodzaak om een wezenlijke verandering teweeg te brengen. Dat is wat Eckhart Tolle beschrijft in zijn boek: Een nieuwe Aarde. Een filmpje over dit boek kan je verderop bekijken.
Verder in deze nieuwsbrief:
  • Stef Bos met het lied 'Breek de stilte'
  • Stress: Een filmpje over hoe stress werkt in ons brein. En een tip voor stressvermindering in het dagelijks leven
  • Verhaaltje: Aap. Een komisch en toch serieus verhaaltje van Bertold Gunster, filosoof, schrijver en cabaretier
  • Het programma van Wings & Footprints
  • Activiteiten van collega's in de regio waarmee W&F samenwerkt: TCO en YogAletta
Veel lees-, kijk en luisterplezier!
Logo tekst eronder (1)
Omdat ik de maand maart (van 8 t/m 26 maart) in Nepal verblijf, wil ik allereerst wijzen op een nieuwe gespecialiseerde training voor mensen met burn-out, die 1 week na mijn terugkomst zal starten. De intakegesprekken hiervoor zullen in de eerste week van april plaats kunnen vinden. Je kunt je wel al aanmelden tijdens mijn verblijf in Nepal. Ik zal dan vanuit Nepal contact met je opnemen zodat we een afspraak kunnen inplannen. Leve het digitale tijdperk!

Wist je trouwens dat je ons project in Nepal kunt steunen door je boeken bij Youbedo.com te bestellen? Ze hanteren dezelfde prijzen als bol.com alleen laat Youbedo je kiezen of je een deel van je aankoopbedrag wilt laten storten naar een goed doel. Dus leuk als je kiest voor Nepal Benefiet Aalsmeer. Alle beetjes helpen.
Gespecialiseerde mindfulness training
voor mensen met burn-out
start 7 april 2020
op dinsdagochtend in Bovenkerk
Actief bewegen in de buitenlucht, yin-yoga en mind­fulness
Een bewezen methode die afname van stress en je algemeen welzijn bevordert.

Bewust zijn of bewustzijn?

Dai la lama spreuk

Artikel

Heeft het bewustzijn als zelfstandig naamwoord geen betekenis? Jawel, maar in de betekenis van 'de capaciteit hebbende om bewust te zijn van……..' aldus Seph Fontane Pennock. Ook Mindfulness komt in zijn artikel ruim aan bod. Wat een geluk dat ik met dit thema bezig zijnde 'toevallig' (??) op dit artikel stuit, waarin het verschil tussen deze 2 termen prachtig verwoord wordt. Graag wil ik dit met jullie delen.
Wie ben ik???
Wat een bevrijding om te beseffen dat de ‘stem in mijn hoofd’ niet is wie ik ben. Wie ben ik dan??? Degene die het ziet. Het bewustzijn dat er was vóór het denken – de ruimte waarin het denken of de emotie of waarneming – plaatsvindt
Uit Een nieuwe aarde, ET

Boekbespreking

Eckahrt Tolle: Een nieuwe aarde
Hoewel het boek al vrij oud is (eerste druk 2005), is het thema waar hij over schrijft nog steeds en misschien wel meer dan ooit actief. Dat is wat ik ontdek nu ik dit boek voor de 3e keer aan het lezen ben. Eckhart beschrijft de noodzaak en het proces om als individu het ego-gerichte bewustzijn te transformeren naar een collectief bewustzijn. Het gaat over het creëren van een nieuwe aarde waar vrede, geluk en verbondenheid is.
Citaat uit "Een nieuwe Aarde"
Een nieuwe hemel is het opkomen van een totaal veranderende toestand van het menselijk bewustzijn en een nieuwe aarde is de afspiegeling daarvan in de stoffelijke wereld.

Ik wil dit boek heel graag nog eens onder de aandacht brengen. Al gelezen? Pak het weer eens uit de boekenkast! Ik merk zelf dat er steeds weer andere dingen op zijn plaats vallen. Misschien lees jij ook opeens weer hele nieuwe dingen.

Klik op onderstaande afbeelding om een filmpje te bekijken waar Eckhart Tolle, samen met Ophra Winfrey spreekt over een hoofdstuk uit het boek. Ze spreken over ego, eigenwaarde, de rollen die we spelen (van o.a. de rol van moeder zijn), stilte en nog veel meer.
cover Een nieuwe aarde ET
In de vorige nieuwsbrief hoorde je Stef Bos zingen over 'de kracht van de stilte'. In dit lied zingt hij over 'de stilte breken'. Ook daar kan je bewust voor kiezen in bepaalde omstandigheden. Door op de afbeelding te klikken kan je dit lied beluisteren!
Stef Bos Breek de Stilte

Ons brein en stress

Kan je stress oplossen via het verstand?
Klik op onderstaand plaatje om een filmpje te bekijken waar een eenvoudige uitleg wordt gegeven over hoe stress in ons brein werkt.
Je ziet en hoort Mindfulness coach Dorle Lommatsch van de Academie voor open bewustzijn
plaatje 3 lagen brein
Volgende keer kan je lezen over hoe er 3 emotiesystemen in het zoogdierenbrein (limbische systeem) werkzaam zijn en hoe stress ontstaat wanneer een of meer van die systemen overontwikkeld of niet in balans zijn.

TIP

voor stressvermindering in het dagelijks leven

stress afbeelding
Loop als je loopt, zit als je zit, eet als je eet:
Zelden ben je echt bezig met het huidige moment en daarmee houd je interne onrust in stand. Je bent bij wijze van spreken s‘ochtends onder de douche al zo in gedachten verzonken, dat je- voordat je het weet – met je collega’s waar je daarna mee aan het werk gaat, onder de douche staat. Probeer eens 1 ding tegelijkertijd te doen en met volle aandacht; lopen als je loopt, zitten als je zit en eten als je eet. Je stapt even uit je automatische piloot en je zult merken dat je direct meer rust ervaart.
Verhaaltje uit 'ik ben OK, jij bent een sukkel'
Berthold Gunster
AAP
“Sukkel”, riep aap geïrriteerd uit, ‘wat heb je nou gedaan?’ Aap zag een dier in de rivier verdrinken. ‘Hoe ben je daar nou terecht gekomen?!’
Berthold Gunster is schrijver, cabaretier en filosoof. Hij hanteert een filosofie die gaat over spiegelen, oftewel jezelf afstemmen als gelijke op de ander.

Dit verhaaltje doet mij sterk denken aan N.I.V.E.A. (Niet Invullen Voor Een Ander)


Niet wat je doet, maar hoe je doet wat je doet, bepaalt of je je innerlijke bestemming volgt. En hoe je doet wat je doet wordt bepaald door je bewustzijnstoestand.
Uit: Een nieuwe aarde, ET

Programma Wings and Footprints

een pad naar vrijheid 2 basistraining
GESPECIALISEERDE TRAINING MINDFULNESS VOOR MENSEN MET BURN-OUT
start 7 april 2020
op dinsdagochtend in bovenkerk
Actief bewegen in de buitenlucht, yin-yoga en mind­fulness
Een bewezen methode die afname van stress en algemeen welzijn bevordert.
Zen zolder
WORKSHOP MINDFULNESS
16 mei 2020
bij YogAletta
Oud deelnemers zijn welkom. Mooie gelegenheid om je naasten en/of vrienden mee te nemen en zelf te laten ervaren wat Mindfulness kan betekenen voor hen.

In juni zal nog een workshop volgen speciaal voor ouderen. Meer info hierover in een volgende nieuwsbrief.
ZOMERTRAINING
MINDFULNESS
80 euro zomerkorting
8 donderdag of dinsdagavonden of ochtenden
vanaf 2e week juni 2020
Vermeld bij aanmelding je voorkeursavond of ochtend.
Agenda W & F / Aanmelden W&F
Activiteiten in de regio
Nieuw bij YogAletta: online yoga voor mensen met beperkt zicht en mensen die goed kunnen zien Nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op de site van YogAletta.

TCO: Wegens succes herhaling van de theatervoorsteling 'Wijs' in de Oude Veiling over systemisch werk en familieopstellen op 6 maart 2020. Lees alles hierover en over meer nieuwe activiteiten van TCO in nieuwsbrief De Stapsteen.
Reacties en feedback over deze nieuwsbrief zijn van harte welkom.
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen of adreswijzigingen doorgeven, gebruik dan een van de linken onderaan deze nieuwsbrief
logosolo
facebook