logo nieuwsbrief

Wings & Footprints

Joke van der Zwaan,
yoga docent en meditatiebegeleider,
mindfulness trainer, gecertificeerd cat. 1 VVM

Abonneren op deze nieuwsbrief kan via mijn website. Je uitschrijven of gegevens wijzigen, kan via de link onderaan deze nieuwsbrief.
Clipboard01
We leven in een periode waarin wereldwijd veel gebeurt. Veel veranderingen en onzekerheden door de pandemie en alweer een lockdown. Voor sommigen een periode van verlies en veel stress. Anderen maken juist nu tijd voor bezinning en inkeer, soms noodgedwongen. Er is veel verdeeldheid en onvrede. De vraag is of het mogelijk is, ondanks of misschien wel dankzij deze veranderende en onzekere tijd, wij kunnen geloven en vertrouwen kunnen hebben, dat er iets in ons is dat altijd in vrede is, waar eenheid en verbondenheid is in plaats van verdeeldheid? Heeft niet iedereen een diep verlangen om in contact te komen daarmee? En hoe doen we dat dan?

Vanuit het Boeddhisme zijn er 3 grote kenmerken die bij het leven horen.
Boeddha zegt: alles verandert constant (Anycha); niets blijft in eigen staat; er zal altijd ouderdom en ziekte zijn en uiteindelijk zullen we allen sterven. Alles is vergankelijk.
Het tweede kenmerk is: er is lijden (Dukha), we lijden omdat we deze veranderingen niet kunnen accepteren; er is begeerte naar meer en beter, en afkeer en boosheid als het niet gaat zoals wij dat willen, een vasthouden wat prettig is en afwijzen of wegduwen wat wij als onprettig ervaren.
Het derde kenmerk is dat we alles onder controle willen hebben. Echter er wordt gezegd dat er niets is, er is geen ik (Anatta), die controle kan uitoefenen op dat proces. Hoe kunnen we hiermee heilzaam omgaan?

In de Satipatthana sutta (Boeddhistische tekst) wordt uitgebreid beschreven hoe te mediteren volgens de Vipassana methode (inzicht/mindfulness meditatie). Aan het einde van deze sutta wordt beloofd dat we allemaal via deze weg van meditatie en contemplatie de stroom van narigheid (lijden) kunnen oversteken.

Van Jotika Hermsen, boeddhistisch leermeester en oprichtster van Stichting Sangha metta las ik een prachtige tekst (dhamma talk) over deze laatste strofe van de Satipatthana: to cross over the flood of trouble.
Zij spreekt hierover op de haar zo bekende heldere manier. Het gaat ook heel praktisch over de narigheid die we kunnen tegenkomen in het leven door bijvoorbeeld het verliezen van een baan, verliezen van huis en haard, over ziekte zowel fysiek als geestelijk, over het verliezen van een geliefde en tenslotte over het uiteindelijk alles moeten loslaten door het sterven dat ons allen zal treffen. Is het werkelijk mogelijk deze stroom van problemen over te steken? En is er een rijkdom te vinden die altijd blijft?

Deze dhamma talk gaf mij hoop, troost en de goede her-innering om vooral door te gaan met beoefenen van mindfulness (Sati of opmerkzaamheid) en Zazen. Stapje voor stapje kan deze beoefening leiden naar meer innerlijke vrede en compassie.

Er is grote dankbaarheid dat deze gepassioneerde 90 jarige Boeddhistische vrouw op mijn pad mocht komen. Delen van ons bezit zoveel we kunnen wordt genoemd als een grote stap. Vrijgevigheid staat haaks tegenover begeerte en hoeft niet altijd geven van materie in te houden. Wellicht is het praktiseren van vrijgevigheid en metta (liefdevolle vriendelijkheid) een grote stap in de richting van vrede. Daarom deel ik graag, met goedkeuring van Jotika, deze dhamma talk met jullie, welke je kunt openen door op de link hieronder te klikken. Moge ook jij uit deze tekst troost en hoop putten. En dat het jou zal nspireren om het pad van mindfulness te gaan of door te gaan op dit pad. rop door te gaan.
Klik op onderstaande titel om de damma talk van Jotika te lezen.
JOTIKA HERMSEN: TO CROSS OVER THE FLOOD OF TROUBLE
Wanneer de zonnestralen van vriendelijkheid schijnen op de regendruppels van lijden, verschijnt de regenboog van compassie.
Dalai Lama
Zen zolder
Compassie is het geknakte riet niet breken
Jesaia
8 weekse Mindfulness training
Het is nog steeds mogelijk om tot 4 personen online mindfulness groepstrainingen te volgen. Ook kan je individueel een training volgen op onze Zenzolder of online. Lees meer over mindfulness en de inhoud van deze training op de pagina Mindfulness basistraining.

Meer informatie over intake procedure en tarieven lees je op de website van Wings & Footprints op de pagina Agenda en tarieven.

Bekijk hier of je in aanmerking komt voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Indien je geen vergoeding krijgt, wordt indien je een groepstraining volgt een korting gegeven (W & F is geregistreerd cat 1 bij VVM). Bij individuele trainingen is dit niet mogelijk. Echter indien je door financiële omstandigheden geen training kan volgen, is er altijd een regeling te treffen.
Vervolg op de 8 weekse mindfulness training
Heb je al een Mindfulness training gevolgd? W&F biedt de mogelijkheid om het zaadje dat geplant is levend te houden. Graag wil ik met de ervaringen die ik zelf de laatste 2 jaar heb opgedaan, een programma samenstellen van ongeveer 6 wekelijkse bijeenkomsten, waarbij we meer vanuit het Boeddhisme kijken of we de mindfulness en compassie beoefening kunnen verdiepen. Voorlopig zal dit ook online plaatsvinden. Neem contact op via whatsapp of per telefoon als je hierin geinteresseerd bent. Deze vervolgtrainng zal op basis van dana gegeven worden. Natuurlijk kan je ook altijd aansluiten bij onderstaande meditatieavonden.
Mijn menselijkheid is onlosmakelijk verbonden met die van jou. We groeien in samen-zijn.
Bisschop Tutu
big_21875878_0_100-127

Zen - Mindfulness - Metta - meditatie

online

Elke dinsdagavond van 19.00 - 20.30 uur
na aanmelding instromen naar behoefte (1, 2, 3 of 4x per maand)

Meditatieavond waar we verschillende meditatiestromingen zullen beoefenen en vooral veel stilte ingelast is (Zazen). Soms bespreken en bemediteren we een thema. Lees er meer over op de pagina Mindfulness en meditatie
Tarief: op basis van dana
Direct aanmelden kan hier. Je ontvangt daarna de inlogggevens voor Zoom
logosolo
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen of adreswijzigingen doorgeven, gebruik dan een van de linken onderaan deze nieuwsbrief
facebook