logo nieuwsbrief

Wings & Footprints

mindfulness trainingen en meditaties
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen of adreswijzigingen doorgeven, gebruik dan een van de linken hieronder deze nieuwsbrief
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.
Eenzaamheid en samen-Een

In een pauze tijdens een Zen retraite bij zenleraar Jeroen Witkam in België enkele weken geleden, loop ik in de kloostertuin. Mijn oog valt op een zwarte kei waarop geschreven staat: ik ben omdat wij zijn. Enkele stappen verderop ligt er nog een kei. Hierop staat: wij zijn omdat ik ben. 'Oh' denk ik 'wat prachtig, dat ik dit nu tegen mag komen'. Het valt bij mij op zijn plek. Dan verder lopend het bos in, valt mijn oog op een mooie gele krokus, helemaal alleen en fier rechtopstaand, midden op een zandpad. Geen enkele andere bloem in de nabije omgeving. Ik sta stil en voel ontroering. 'Ach, jij alleen daar! Maar nee, je bent niet alleen hoor, ik sta hier bij je en bewonder je! Jij bent omdat ik ben, en ik ben omdat jij bent'. Ik word er warm van en loop met een blij gevoel verder het bos in.

Koans
Dit keer sprak Jeroen over koans. Dit zijn in de Zen traditie een soort raadselspreuken. Met het denken kunnen deze raadsels niet opgelost worden. Hij vertaalt het woord koan ook wel met levensvragen. De koan zou een diepe levensvraag bij jou kunnen oproepen. Je kunt deze vraag zo diep in je laten ‘zijn’, laten sudderen totdat je EEN wordt met de vraag. waarna het antwoord alleen diep van binnen in jou kan doorbreken. Het antwoord zou niet in woorden kunnen worden uitgedrukt.

De koan die hij als eerste besprak luidde als volgt: de buffel springt door het raam. Zijn hoofd, horens en vier poten zijn er doorheen. Maar waarom kan zijn staart er dan niet doorheen?
Het raam staat in de koans vaak symbool voor ‘het komen van het ene in het andere bewustzijnsniveau’.

Bij mij riep dat de vraag op: wat houdt mij tegen? Wat is die angst om in dat nieuwe bewustzijnsveld te durven vertoeven? Op jou komt het aan, zegt Jeroen vaak, het is een eenzaam proces en dat maakt ook angstig. Wat is die angst voor eenzaamheid?

Thuiskomen
“Op jou komt het aan. Het is een volkomen individueel proces dat jij alleen kan doormaken. Eenzaam en toch in verbinding, samen Een”.

In mij komt het woord alleen op. Al-een. Je bent al EEN. Je bent al thuis. Dat heeft Jeroen mij ook al vaker gezegd, en zo zeggen veel spirituele leraren dit.

Zen meditatie is een leren sterven aan het ego. Het komt neer op alles los te durven laten dat toch uiteindelijk voorbij zal gaan. In het Boeddhisme heet dat Anicha, alles verandert voortdurend, dus is er eigenlijk niets om aan vast te klampen. Loslaten benoem ik zelf liever als 'toe durven laten'. Door in diepe meditatie te zien en alles te laten zijn wat het is, in aanvaarding en zonder erin mee te gaan, het geen voeding te geven. In zen wordt dat in de hartsutra benoemd als: Gaté, gaté, para gaté, para sam gaté, boddhi swaha. Oftewel: voorbij, voorbij, totaal voorbij, nog voorbij aan het voorbij, zijn in heldere leegte. En daar is eenheid en samen-een-zijn.

Kan ik dat wel? Iets in mij gelooft daarin en zegt heel hard JA, en toch…… het is nog niet zo makkelijk.

Vertrouwen en dankbaarheid
Na die ervaring in de tuin en het bos, groeit er wel vertrouwen. Er komt op jouw pad wat nodig is. Vertrouw daar maar op. Er is dankbaarheid en vol goede moed ga ik weer op het meditatiebankje zitten om in stilte te laten zijn wat er is, in stilte ook de angst voor eenzaamheid er te laten zijn. De keien vertelden mij dat ik niet alleen ben, maar dat ik in het thuiskomen, oftewel in het loslaten van alles dat toch voorbij gaat, één ben met alle levende wezens. Thuiskomen bij wie je wezenlijk bent. Eenzaam en Samen Een.

Ik wens dat ieder van ons die veilige thuishaven in onszelf mag vinden, of zoals Boeddha het zegt ‘the Island of Self’, zodat we dit aan de wereld kunnen schenken.
Thuiskomen met Tich Nath Hanh
In een filmpje van Tich Nhath Hanh met de titel: ‘lonelyness and the illusion of connection' dat toevallig (?) ook in deze periode op mijn pad kwam, wordt heel duidelijk uitgelegd dat verandering in de wereld allereerst begint bij thuiskomen bij jezelf. Dat eenzaamheid niet wordt opgelost door veel contact naar buiten toe te zoeken (telefoon, computer etc. )

Als je het filmpje helemaal bekijkt, zie je op het eind dat Thay aan de hand van een heel eenvoudig tekeningetje helder laat zien hoe dit proces van thuiskomen uiteindelijk naar de wereld uit zal stralen. https://www.youtube.com/watch?v=HD6l2jKwT6k&list=PLo2N0_6iVUEpRqEfq_8GS1tl_u3hkFQN6&index=3
TNH lonelyness
Thuiskomen
in stilte zittten met die ene vraag
Wie of wat is mijn ware Zelf?
Een vraag die ik diep in mij draag

Op die vraag die zo leeft
is het niet ik die het antwoord heeft

Alleen nu hier aanwezig
Niet aan verleden of toekomst gekluisterd
Terug naar de bron, terug naar huis
Is het die stilte die fluistert
Je bent al thuis
Zen zolder
8 weekse Mindfulness training
Ïn september 2022 is het weer mogeijk een 8 weekse basis groepstraining mindfulness te volgen (max. 4 personen) op onze zenzolder of online. Wil je liever individueel een training volgen, is dit ook een mogelijkheid. Lees meer over mindfulness en de inhoud van deze training op de pagina Mindfulness basistraining.

Meer informatie over intake procedure en tarieven lees je op de website van Wings & Footprints op de pagina Agenda en tarieven.

Meerdere zorgverzekeraars vergoeden de training geheel of gedeeltelijk. Indien je geen vergoeding krijgt, is een korting mogelijk. Wij gaan ervanuit dat het volgen van deze training voor iedereen mogelijk moet zijn. Dus indien jij heel graag een training wilt volgen en jouw financiële mogelijkheden beperkt zijn, neem dan gerust contact met mij op, dan is er altijd een mouw aan te passen.
Vervolg op de 8 weekse mindfulness training
Heb je al een Mindfulness training gevolgd? W&F biedt de mogelijkheid om het zaadje dat geplant is levend te houden. Graag wil ik met de ervaringen die ik zelf de laatste 2 jaar heb opgedaan een programma samenstellen van ongeveer 6 wekelijkse bijeenkomsten, waarbij we meer vanuit het Boeddhisme kijken of we de mindfulness en compassie beoefening kunnen verdiepen. Dit kan online en op onze zenzolder plaatsvinden. Neem contact op via whatsapp of per telefoon als je hierin geinteresseerd bent. Deze vervolgtraining zal op basis van dana gegeven worden. Natuurlijk is het ook mogeijk om het zaadje van mindfulness en meditatie groeiend te houden door je aan te sluiten bij onderstaande wekelijkse meditatieavonden. Deze zijn voorlopig nog online te volgen.
big_21875878_0_100-127

Zen - Mindfulness - Metta - meditatie

online

Elke dinsdagavond van 19.00 - 20.30 uur
na aanmelding instromen zo vaak als je wilt

Meditatieavond waar we verschillende meditatiestromingen zullen beoefenen en vooral veel stilte ingelast is (Zazen). Soms bespreken en bemediteren we een thema. Lees er meer over op de pagina Mindfulness en meditatie
Tarief: op basis van dana
Direct aanmelden kan hier. Je ontvangt daarna de inloggevens voor Zoom
Mijn menselijkheid is onlosmakelijk verbonden met die van jou. We groeien in samen-zijn.
Bisschop Tutu
logosolo
Joke van der Zwaan,
yoga docent en meditatiebegeleider,
mindfulness trainer, gecertificeerd cat. 1 VVM
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen of adreswijzigingen doorgeven, gebruik dan een van de linken hieronder deze nieuwsbrief
facebook