Een moment van zelfcompassie kan je hele dag veranderen
Een reeks van deze momenten kan je leven veranderen
“Waarom is het toch zo moeilijk om voor onszelf net zo aardig te zijn als we vaak zonder enige moeite voor anderen zijn? Misschien wel omdat we compassie vanuit ons westerse perspectief zien als iets voor een ander, waardoor het egoïstisch of ongepast lijkt om het aan onszelf te geven.
Eeuwenoude oosterse wijsheid vertelt ons echter dat iedereen liefde, zorg en aandacht nodig heeft en verdient, en daar valt ook de compassie onder die we onszelf kunnen geven. Zonder compassie geven we onszelf de schuld van onze problemen, van ons onvermogen om ze allemaal op te lossen en van de pijn die we voelen als er iets naars gebeurt – wat meestal alleen maar tot nog meer pijn leidt.
Het idee van zelfcompassie kan zo ver van ons af staan dat we niet eens zouden weten waar we moesten beginnen, zelfs al zouden we inzien dat dit een goede eigenschap zou zijn om te ontwikkelen.
De moderne neuro-wetenschap en psychologie beginnen nog maar net te ontdekken wat meditatietradities al eeuwen aanvaarden: dat compassie en liefdevolle vriendelijkheid vaardigheden zijn –geen gaven waarmee we wel of niet geboren worden- en dat ieder van ons, niemand uitgezonderd, deze vaardigheden kan ontwikkelen en verbeteren en in het dagelijks leven kan toepassen. Dit is nu precies wat de cursus “Compassie in je leven” beoogt”.
Voorwoord van Sharon Salzberg in: Mindfulness en zelfcompassie van Christopher Germer
Onderzoek heeft aangetoond dat een houding van zelf-compassie onze psychische gezondheid versterkt. Het heeft een positief effect op gevoelens van geluk en tevredenheid en vermindert gevoelens van angst en somberheid.
- Zelfcompassie heeft een positieve invloed op onze motivatie. Als je om jezelf geeft en jezelf de moeite waard vindt, dan doe je eerder wat goed en gezond is voor je dan wat slecht en ongezond is. Jezelf ruimte geven en je tekortkomingen accepteren is misschien wel de eerste stap op weg naar een betere gezondheid van lichaam en geest.
Voor wie is deze training bedoeld
Het fundament die je in de basistraining hebt gelegd en de behoefte aan verdieping is een goede motivatie om deze training te volgen. Dus iedereen die eerder, waar of wanneer dan ook, een 8 weekse basis mindfulness-training heeft gevolgd en behoefte heeft aan uitbreiding en verdieping met behulp van (zelf)compassie meditaties en oefeningen, is van harte welkom. Als je twijfelt, kan je altijd eerst even advies inwinnen.
In deze training leren we:
- Minder streng en aardiger voor onszelf te zijn
- Makkelijker met moeilijke gevoelens om te gaan
- Minder kritisch en veroordelend naar onszelf te zijn door vriendelijke aandacht
- Beter om te gaan met relaties
- Mindfulness en zelfcompassie meditaties en oefeningen te doen thuis en in het dagelijks leven
- De theorie en het onderzoek (brein) achter mindful zelf-compassie
Duur van de training
6 bijeenkomsten van 2 uur, op maandagavonden om de week.
Voor exacte data en tarieven kijk op de pagina agenda en tarieven.
Aanmelden kan via het aanmeldformulier.
De training Mindfulness en compassie bij Wings and Footprints ontwikkeld door Joke van der Zwaan en is samengesteld vanuit diverse bronnen. Zij heeft zich laten insprireren door mensen als: Erik van den Brink, Frits Koster en Madelon Kuiper, waar Joke zelf een training mindfulness en compassie volgde. Pioniers op het gebied van een wetenschappelijk verantwoorde toepassing van (zelf)compassie in de gezondheidszorg zijn Germer & Neff. Joke werd bij het samenstellen van de training vooral geinspireerd door het boek van Monuque van Hulsbergen en Ernst Bohlmeijer ‘Compassie als sleutel tot geluk.’
Een complete folder van Wings & Footprints kan je hier downloaden
Je kunt je abonneren op de nieuwsbrief van Wings and Footprints, welke regelmatig verschijnt met mooie inspirerende artikelen en waarmee je automatisch op de hoogte bijlft van ons programma.