Ik ben OK, jij bent een sukkel

Berthold Gunster is schrijver, cabaretier en filosoof. Hij hanteert een filosofie die gaat
over spiegelen, oftewel jezelf afstemmen als gelijke op de ander.  Hij noemt zijn filosofie ook wel: ‘het ja-maar-denken’ of ‘om-denken’.

Uit het boek: Ik ben OK, jij bent een sukkel

 

AAP
“Sukkel”, riep aap geïrriteerd uit, ‘wat heb je nou gedaan?’ Aap zag een dier in de rivier verdrinken. ‘Hoe ben je daar nou terecht gekomen?!’ Omdat aap een goede inborst had – hij vond zichzelf best OK, – en dus het beste voorhad met zijn medeschepselen, handelde hij acuut. ‘Kom, laat me je helpen,’ sprak hij liefdevol. Behoedzaam tilde hij het dier uit het water en legde het op de oever. Daar kon het drogen in de zon. Tevreden aanschouwde aap de situatie. Zo te zien was hij net op tijd geweest. “Mooi, ik zie dat je alweer ademt, ‘ sprak hij tot de naar lucht happende vis……

VASTDENKEN
De reddingspoging van aap zou je als een metafoor kunnen beschouwen van wat ik ‘vastdenken’ noem. Vastdenken is een manier van denken waarbij de oplossing zelf het probleem veroorzaakt of groter maakt. Precies wat er bij aap gebeurt. Hoe meer we ons best doen om te zorgen dat de dingen op onze manier goed gaan, des te erger de ramp. Als we relaties willen omdenken en daar gaat dit boek over, zullen we inzicht moeten krijgen in onze hardnekkige pogingen onze relaties te verbeteren. Laten we als vertrekpunt dan ook het tegenovergestelde motto kiezen. “jij bent OKE, ik ben een sukkel!” Wel zo leuk. En in the end ook veel leerzamer.

VIS
Dus laat je vriend, zolang je dit boek leest, gerust zijn sokken rondslingeren, glimlach de komende tijd minzaam naar je veels-te-drukke zoontje en kijk met binnenpret naar je irritante levenspartner. Jij en ik weten dat jij na het lezen van dit boek je gedrag zult veranderen. En daarmee de situatie ten goede zult keren. Zullen zij dat erg, lastig of irritant vinden? Ach, soms wel, misschien. Maar meestal niet. Integendeel. Als ik vis was, zou ik het wel weten.

wingsand

Founder van Wings and Footprints

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *