mijn mijmering over stilte

Wat is stilte?

Joke van der Zwaan

 Wat is stilte?

Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief gaan mijn gedachten aan het mijmeren over het woord ‘‘Stilte’. Wat is stilte? Ik merk dat het denken en analyseren over dit woord steeds meer vragen oproept. Ik ervaar zelf dat als ik in stilte ‘zit’ dit mij een bepaald soort energie geeft. Volgende vraag dient zich dan direct aan: Wat is energie eigenlijk? Het zijn woorden die ik zo makkelijk gebruik, en toch…. het antwoord blijkt niet via mijn denken te vinden te zijn. Tussen de worstelmomenten door tijdens mijn langere stiltemeditatiesessies bij mijn Zenleraar, mag ik af en toe ervaren wat de stilte met en in mij doet en hoe energie er een rol bij speelt. En tijdens het geven van mindfulness trainingen voel ik ook soms die energie die vanuit stilte vanzelf ontstaat. Ik waag toch een poging om er meer woorden aan te geven.

Stilte-energie delen tijdens trainingen mindfulness

Soms, wanneer iemand in de groep tijdens een mindfulnesstraining geraakt wordt door heftige emoties, vraag ik de andere deelnemers van de groep of men bereid is om deze geëmotioneerde deelnemer te ondersteunen door de voeten stevig op de vloer te zetten (aarden), vervolgens zo stil mogelijk te worden en de aandacht naar binnen te keren, zonder ergens over te oordelen; alleen maar stil aanwezig te ‘zijn’. Dit biedt die deelnemer alle ruimte en veiligheid om zijn/haar emoties te mogen voelen. Het mag er totaal zijn op dat moment want niemand oordeelt erover (|ook niet in gedachten!). Ik voel dan dat er direct een andere energie dan daarvoor in de ruimte is. Het is er gewoon. Wat is Het dan? Ik denk dat er compassie meespeelt. Op zo’n moment zijn woorden echter overbodig. Het is goed zoals het is.

Stilte heeft hier geen enkele associatie met afwezigheid van klank of geluid buiten jezelf. Deze stilte is altijd in onszelf aanwezig. Het voelt als verbonden zijn met elkaar. Vanuit pure stilte kan je echt naar elkaar luisteren zonder oordeel en vanuit verbondenheid. Zo zou ik stilte kunnen benoemen als ‘energie die verbindt’.

Zazen, zitten in stilte

Bij het Zenboeddhisme wordt gesproken over ‘van vorm’ (van handelen) ‘naar leegte’ (naar stilte) en vervolgens weer ‘van leegte’ (stilte) terug ‘naar vorm’ (weer naar buiten om te handelen). Op nog wat dieper vlak wordt het ook benoemd als: Vorm is leegte en leegte is vorm, want uiteindelijk valt alles tegen elkaar weg in EENHEID. Het wordt ook benoemd als ‘zitten in ontvankelijkheid’, want er is niets af te dwingen. Je ontvangt in stilte.

Op de zenzolder van Wings & Footprints is er de mogelijkheid om te oefenen in zitten in stilte (Zazen). We luisteren naar een teisho (lezing van een zenmeester) om vervolgens 2x 20 minuten in stilte te mediteren. Tussen de 2 zitmeditaties in lopen we meditatief (kinhin). Iedereen die al vaker gemediteerd heeft (in een mindfulness training bijvoorbeeld) kan hieraan deelnemen; er is een vrije inloop. Iedere woensdagavond van 19.30 – 20.45 uur. Meer info over deze avonden en over Zazen kan je lezen op deze site.

Stilteochtend en energie opdoen

Bij de basistraining Mindfulness is een stilteochtend inbegrepen. Op deze ochtenden worden de mindfulnessoefeningen uit de training beoefend, echter zonder uitwisseling of uitleg. Je kunt dan even proeven hoe het is om niet te spreken en 3 uur achtereen te oefenen. Dit is meer bedoeld om even een pas op de plaats te maken, en wellicht de stilte in jezelf ont-dekken of wat dit bij jou teweeg brengt. Daarna keer je weer terug in het dagelijkse met hopelijk nieuwe energie en inspiratie.

 

Mijn wens is dat we met elkaar mogen ont-dekken dat in ons diepste wezen een altijd aanwezige plek is waar het stil is, waar geen oordeel is en waar we alleen liefde en vrede mogen ervaren.

 

Vrede en alle goeds!

wingsand

Founder van Wings and Footprints

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *