Over ons

Een pad van moeten naar ont-moeten

Joke van der Zwaan, yoga/meditatiebegeleider sinds 1988, mindfulness trainer sinds 2010

Joke kwam in aanraking met Zen-meditatie en beoefent dit nu meer dan 30 jaar o.a. bij haar Zenleraar Jeroen Witkam. Op haar eigen Zen Zolder is iedereen lange tijd wekelijks welkom geweest die ‘mee wilden zitten’. Eenmaal op het spoor van (zelf)ontwikkeling volgde ze opleidingen en trainingen zoals: Hatha en Raja yoga, Reiki, massage, NLP practioner, de training Levenskunst (systemisch werk) en de trainersopleiding Mindfulness (MBSR en MBCT) bij See True opleidingsinstituut. Ze is gecertificeerd cat. 1 trainer en lid van VVM. Haar enthousiasme groeit nog steeds. De laatste jaren is zij zich meer gaan verdiepen in het Boeddhisme en Vipassana meditatie. Sinds augustus 2022 is zij verhuisd. De zenzolder is verwisseld voor een knus meditatiekamertje in het nieuwe huisje in Aalsmeer. Hier is nog ieder welkom voor individuele trainingen of coaching. Van hieruit worden ook nog steeds online meditaties door Joke begeleid.

“Het geven van trainingen met behulp van mindfulness, yoga, meditatie en bewustzijnsoefeningen geeft mij de gelegenheid om mensen te helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren en bewuster in het leven te staan. Mijn uitgangspunten zijn verdieping, naar binnen keren en ook stevig met de voetjes op de vloer. Vandaar dat ik de naam Wings & Footprints een toepasselijke naam vind. Ik noem het wel eens spiritualiteit met beide voeten op de aarde. Het geven van deze trainingen en begeleiden van meditaties houdt mijn eigen persoonlijke proces ook volop in beweging.

Mijn weg gaat steeds meer van moeten naar ont-moeten en ik ben erg dankbaar de mogelijkheid te hebben gekregen om dit werk te doen. Ik hoop dat veel mensen met mij die innerlijke reis willen maken en samen op pad willen gaan”.

Ik schrijf regelmatig blogs over mijn persoonlijke ervaringen.

Een andere passie van Joke is om de levensomstandigheden van mensen die het minder hebben te helpen verbeteren.  Zij heeft zich al meer dan 17 jaar ingezet voor de armere bevolking in Nepal. Sinds juni 2018 is er een stichting opgericht. Zelf heeft zij zich enigszins teruggetrokken, echter haar hart zal altijd met Nepal verbonden zijn. Regelmatig zullen de donaties door deelnemers die op basis van dana gegeven worden ten gunste komen aan deze stichting. Als je geïnteresseerd bent, word je van harte uitgenodigd een kijkje op de website van deze stichting te nemen: Stichting Nepal Benefiet Aalsmeer.

Lees een Kettinggesprek-interview-met-Joke (5)  voor het Witte Weekblad uit 2015 over wat haar drijfveren zijn geweest om mindfulness trainingen te geven.

Wings and Footprints heeft veel samengewerkt met Therapeutisch trainingscentrum Oosteinder en Marianne Buskermolen, directeur van dit centrum. Marianne heeft zich nu meer toegelegd op systemisch werk en familieopstellingen. Voor info over het programma van TCO kijk op haar website.